Zaalhockey
Scorebord
blok_subpage_links
Snel naar:
Zaalhockey

Zaalhockey is een leuke afwisseling in de winter en ook zeer leerzaam. De handelingssnelheid, techniek en tactiek gaan in deze periode enorm vooruit. Er wordt ook wel gezegd dat zaalhockey de beste voorbereiding is op de 2e seizoenshelft op het veld!

 
Wanneer de winterstop begint, kunnen hockeyspelers vanaf de 8-tallen verder hockeyen in de zaal. Zaalhockey wordt gespeeld in de maanden december, januari en februari en is een andere tak van sport dan veldhockey.
Het zaalhockey dat tijdens de winterstop wordt gespeeld, verschilt in veel opzichten van het veldhockey, enkele opvallende verschillen zijn:
 • Er wordt in een sporthal gespeeld met balken op de zijlijnen. Hierdoor gaat de bal niet over de zijlijn en kan de balk worden gebruikt als een soort medespeler. Als de bal over de balk gaat volgt een vrije bal voor de tegenpartij. De bal mag genomen worden één meter vanaf de balk.
 • Het veld en de doelen hebben andere afmetingen.
 • In het veld zijn er 5 spelers en 1 keeper.
 • Je hebt een speciale zaalstick en sportschoenen zonder donkere zolen nodig (vanwege strepen op de vloer). Een speciale (enkele) zaalhandschoen is aan te bevelen, maar is niet verplicht.
 • Er zijn twee scheidsrechters, buiten de balken.
 • Er wordt door je team een zaalwacht ingedeeld bij thuiswedstrijden om wedstrijden goed te laten verlopen.
 • De zaalwacht houdt o.a. de stand en tijdswaarneming bij aan de wedstrijdtafel en treft voorbereidingen als balken leggen of opruimen bij eerste/laatste wedstrijd van de dag.
 
Voor meer gedetailleerde informatie over de zaalhockey competitie, verwijzen wij jullie naar het ZAALHOCKEY HANDBOEK SEIZOEN 2021-2022’.  Mochten er in het zaalhockey handboek onderwerpen ontbreken of onjuistheden staan, dan graag een bericht naar [email protected].
 
 
Competitie 2021-2022
De zaalcompetitie start op zondag 5 december en loopt tot en met zondag 20 februari 2022. De trainingen in de zaal beginnen vanaf maandag 29 november. Informatie specifiek voor 8tallen en teams vanaf de D-jeugd, kun je vinden onderaan deze site bij het kopje 'Belangrijke informatie': 8-tallen en 11-tallen.

Speelschema
KNHB heeft aangegeven dat zij rond 22 november het wedstrijdschema gaan publiceren.

Zaalhockey Contributie
Voor de deelnemende teams aan de zaalcompetitie wordt een extra zaalcontributie in rekening gebracht voor een afdracht aan de bond, zaalwedstrijddeelname en -trainingen. 

Vanwege de onzekerheden m.b.t. de RIVM maatregelen, zal pas aan het eind van het zaalseizoen de contributie worden vastgesteld.  
 
 
Trainingen
De gemeente Waalwijk heeft aangegeven dat enkel in de sporthallen De Slagen, Waspik, Zidewinde en gymzaal Mesdaglaan; zaalhockey mag worden gespeeld. Bij het reserveren van benodigde zaaluren is er zoveel mogelijk rekening gehouden met een extra kwartier voor het leggen en opruimen van de zaalbalken.

Als zaalcommissie zijn we ervan bewust dat voor een aantal zaaltrainingen het tijdstip niet ideaal is. Dit is ook besproken met de gemeente Waalwijk. Zij geven aan dat zaalsporten zoals basketbal, handbal, volleybal en badminton; gedurende het jaar vaste zaaluren hebben. De zaaluren die over blijven, worden beschikbaar gesteld aan andere sportverenigingen.


De Zaalcommissie is op zoek naar vrijwilligers!
 
De Zaalcommissie is nog op zoek naar vrijwilligers voor onder andere de onderstaande activiteiten:
 
 • regelen van materiaal (i.s.m. de materiaalcommissie);
 • verzorgen van een informatieavond (november);
 • communicatie en samenwerking met het wedstrijdsecretariaat;
 • fungeren als aanspreekpunt voor alle zaken rondom zaalhockey.
 
Als je interesse hebt of mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met Johan Medel ([email protected]).
 
Ook voor het zaalseizoen geldt: vele handen maken licht werk en kunnen we zorgen voor een geweldige invulling van het seizoen.

 
< terug naar vorige pagina
Snel naar: